Dažnai ant baltymų (proteino) pakuočių matome sutrumpinimus ir skaičius, kurie mums dažnai nėra aiškūs. Arba pardavėjui paklausus kokie baltymai domina - koncentratas ar izolias, dažnam iškyla klausimas: "O koks tarp jų skirtumas?". Vis gi skirtumų yra ir juos pabandysime apžvelgti.
Galima sakyti, kad pagrindinis skirtumas taro baltymų izoliato ir baltymų koncentrato yra pats gaminimo procesas. Baltymų izoliatas turi mažiau laktozės ir angliavandenių, kai tuo tarpu baltymų koncentratas gaminimo metu praeina rafinuotą procesą, todėl turi daugiau angliavandenių, laktozės ir kitų priemaišų. Dėl šios priežastie baltymų koncentratas paparastai visada bus pigesnis už izoliatą.
Taip pat dažnai ant Baltymų koncentrato pakuotės galite pastebėti užrašą WPC 80, o ant Baltymų izoliato WPC 90. Tai reiškia, kad baltymų koncentrate galime rasti iki 80% baltymų, o baltymų izoliate iki 90%. Tai taip pat yra vienas iš esminių skirtumų tarp baltymų koncentrato ir izoliato.
Kas yra baltymai (proteinas) ir kaip jie gaminami?
Nėra didelio skirtimo to, kaip gaminami WPC ir WPI baltymai. Jų pagamino principas yra labai panašus, tik baltymų izoliatas (WPI) praeina keleta papildomų filtravimo procesų, kurių nepraeina baltymų koncentratas (WPC). Tiek baltymų koncentratas, tiek baltymų izoliatas yra gaminami iš karvės pieno ir tai reiškia, kad tiek vienas tiek kitas yra geri baltymų šaltiniai. Pieno išrūgos ir kaseinas yra dvi pagrindinės proteino sudedamųjų dalių. Pagaminti baltymų miltelius, visų pirma šios dvi dalys turi būti atskirtos. Tai paprastai pasiekiama į kaitinamą pieną pridedant specialių fermentų, kurie pieno išrūgas paverčia į varške panašia mase. Kai iš šios masės filtravimo procesu atskiriamas skystimas ir pašalima didžioji dalis riebalų ir laktozės ir taip gaunamas baltymų koncentratas WPC 80. Tuo tarpu baltymų izoliatas WPI 90 praeina dar keletą papildomų filtravimo procesų. Skysčiai, gaunami iš išrūgų, filtravimo procese yra išdžiovimai iki miltelių pavidalo, taip tapdami baltymų milteliais, kurie, pridedant įvairių skonių ir priedų, tampa proteino milteliais, kuriuos perkate parduotuvėse.
![baltymu izoliatas koncentratas](https://cdn.shopify.com/s/files/1/0738/4268/8304/files/Untitled_design_44_480x480.jpg?v=1713337613)
Ką rinktis - Izoliatą ar koncentratą?
Visų pirma, renkantis vieną ar kitą baltymų produktą, esminis dalykas ko gero, bus Jūsų biudžetas. Jei Jūsų biudžetas nėra labai ribotas, vis gi vertėtų rinktis baltymų izoliatą, dėl to, kad jis praėjas daugiau filtravimo procesų ir turi mažiau priemaišų. Tačiau, tai visiškai nereiškia, kad baltymų koncentratas nėra vertas dėmesio ir neduos Jums naudos. Be abejo, svarbu skaityti sudėtį, nes skirtingų gamintojų sudėtis ir baltymų procentas gali skirtis gana stipriai. Svarbu pažymėti, kad nors Baltymų koncentratas turi šiek tiek mažiau baltymų nei izoliatas, jis turi šiek tiek daugiau riebalų ir laktozės, kas gali padėti priaugti masės. Taigi, jei nesate netolerantiškas laktozei ir nebijote keleto papildomų kalorijų, baltymų koncentratas gali būti puikus biudžetinis pasirinkimas Jums. Tačiau jei netoleruojate laktozės ir nenorite papildomų kalorijų - nepagailėkite šiek tiek daugiau pingų kokybiškam baltymų izoliatui.